Tips : Makan Ni Kalau Nak KURUS

Dalam dunia ni, saya tengok perang atau misi menguruskan badan adalah antara misi terhebat dalam era manusia yang sering gagal. Kalau buat pun separuh jalan. Bila nampak balik makanan kegemaran je mulalah melantak balik. Memandangkan tinjauan memperlihatkan entry berkenaan resipi yang diminati oleh pembaca ibnukhusairy.com, saya nak banyakkan lah entry pasal masak-memasak ni..

Untuk permulaan, saya nak kongsikan beberapa info tentang jenis makanan yang MERANGSANG  peningakatan berat badan. Info, ada saya kongsikan lah.

JAGUNG

  • Jagung menurunkan fungsi sistem hormon insulin
  • Ia juga menghalang kelajuan kadar metabolisme anda, jadi kalau lepas bersenam korang makan jagung metabolisme tu akan slow. Tak ada maknanya…
  • Jagung akan mengakibatkan kandungan gula dalam darah merosot atau dipanggil hipoglikemia.

KACANG MERAH

  • Benda ni menggangu kerja-kerja enzim pencernaan. Jauhkan dari bubur kacang merah kerana ia menggemukkan.
  • Sama juga macam jagung, ia pun memperlahankan kadar metabolisme.

GANDUM (JIKA DIAMBIL BERLEBIHAN)

  • Gandum juga mengganggu keeifisienan fungsi insulin
  • Memperkecilkan manfaat kalori.

Jadi, korang kena jauhkan makanan di atas kerana semua di atas membantu peningkatan berat badan. Kita baca pulak jenis makanan yang MEMBANTU penurunan berat badan.




MINYAK SAYURAN

  • Jika korang ambil minyak sayuran, meningkatkan fungsi pencernaan makanan
  • Ia juga mencegah pengumpulan cecair.

KACANG SOYA DAN HASIL DARIPADANYA CONTOHNYA : TEMPE, SUSU KACANG SOYA DAN TAUCU

  • Fungsi pertama sama juga dengan fungsi di atas ialah meningkatkan fungsi pencernaan makanan.
  • Kacang soya juga boleh dicerna dengan cepat.

SAYURAN

  • Sayuran ini kalau diambil, meningkatkan fungsi metabolisme meliputi pencernaan makanan, penyerapan pati makanan serta pembuangan sisa makanan dan sisa metabolisme.
  • Meningkatkan pergerakan isi saluran pencernaan.

NENAS

  • Nenas meningkatkan permanfaatan tenaga.
  • Ia juga meningkatan pergerakan isi saluran pencernaan.

Itu adalah antara makana yang korang kena AVOID dan MAKAN BANYAK kalau nak badan boleh jadi kurus. Tapi rasanya kena lah bersenam jugak. Kalau tak larat jogging, apa kata jalan jauh-jauh sikit kalau masa pergi kerja, berjalan sekeliling taman sampai berpeluh. Menari kat rumah sampai berpeluh pun ok jugak. Tetapi, tempoh kurus tu lama la sikit kenalah sabar.

Teh”O”Suam : Lepas makan mesti lawas je perut.. Ahaks…

Bookmark and Share
ENTRI DITERBITKAN PADA by Ibnu K Dalam CUIT-CUIT

Komen di Facebook:

  • mel_D

    sha… saya pun sama mcm sha, semua bende yg sha sebut semua tu saya dah guna, tapi yg penting hubby sentiasa support. dan masalah nya sekarang badan susah nya nak turun… bagi la tau aper produk tu..

  • yati

    mai habak la kat chek apa produk tu. last produk guna siy. dah 6 bulan tak guna tembun balik

  • http://www.ibnukhusairy.com Ibnu K

    Ia sekadar tips dik, InsyaAllah kalau istiqamah boleh lah turun..

  • riza

    Series ke sis leh turun…nk tau jgk ubat ap tu ekk..saya risau nie…berat badan dh 85.7kg…umur saya bru nk masuk 29…risau yg amat..even hubby x kesah tp saya risau sendirilah…boleh bg tau saya tak sis…tq..tq…

  • sha

    salam,
    just nak share ngan you all semua:
    saya dah letih ngan produk mengurangkan berat badan..sebut je apa yang saya tak cuba, antaranya:
    1.jusmate 5
    2.koko colagen
    3. Dlitchin (ala yg penyanyi aishah tu)
    4. herbal life (bagus sebenarnya tapi mahal sikit dan resultnya lambat)
    5. dr. nordin darus formula
    6. SD 2 (bagus untuk kulit- nampak gayanya- sebab really kolegen)
    7.lasmi (ubat tapi tak de kkm punya cop)…
    8. slimming center??????????? ada cuba jugak kat kajang ..tapi tak lah sampai beribu cuma ambik pakej yg paling murah…itupun tak habis pakej tu……..
    9. pakai premium beautiful..ok jugak..tanpa lambat

    bak kata orang asal ada iklan kurangkan berat badan semua saya akan cuba….
    HUBBY??????tengok je……dia malas nak cakap….tapi dia bagussss sangat sebab bagi support dari banyak aspek especially RM le…(terima kasih abang sayang)…( nakkan.. bini LAGI cantik ….)

    nak di jadikan cerita… saya tertengok kawan saya di FB …saya jarang tengok FB..ya allah……kurus (berat badn dah kurang…) dan cantik…saya ambik telefon terus call dia, dan tanya pasal dirinya yang totally dah berubah..dia pun menceritakan…
    tak puas hati lagi tu..sebab takut kamera ‘trik’..so esok janji nak jumpa sebab nak tengok dia in ‘real life’….mlm2 buta g jugak dalam kul 11mlm..(biasalah hubby temankan)
    memang betul2 kurus…dia turun berat badan dalam 10 kilo..tapi tak nampak ‘ha-get’ (tak rupa orang sakit pun)..
    untuk pengetahuan u all, kawan saya ni sama condition ngan saya suka mencuba produk untuk kurangkan berat badan…

    saya??? terus cuba produk ni…..produk ni dijamin dan ianya di luluskan oleh KKM (tu yang bagus)..
    harga??? nanti cerita, tapi BERBALOI tau!
    perlu berdiet ke???? tak jugak sebab saya makan je apa yg saya suka cuma saya kurangkan kuantitinya sahaja…
    perlu minum air ke?????? ye…tulah petua nya….sebab air dapat membantu tuk membuang semua toksin yg ada kat badan kita (lemak yang dah tepu)…saya minum air dalam 3- 4 liter (yang wajib), kalau rajin sikit lebih lagi saya minum 4-5 liter…

    so kesimpulannya, saya dah turun berat badan lebih kurang 6 kilo daripada 65kg SEKARANG 59 kilo, dan badan saya nampak kecil…semua baju2 saya yg cantek2, dan tak muat nak pakai especially di pinggang, sekarang dah boleh pakai…..
    alhamdulillah……sekarang saya share produk ni ngan kawan2 yang seangkatan ngan saya untuk menurunkan berat badan….

    kalau nak tahu lebih lanjut..call saya ye..boleh cerita lebih lanjut..

    INA- 016-2885776
    shasha0376@gmail.com